Laaja yhdysvaltalaistutkimus: Kokojyväleipä, hedelmät, pähkinät ja vihreät vihannekset ruokavaliossa ehkäisevät tyypin 2 diabetesta
14.10.2008 sokeriton.fi 14.10.2008 Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty ruokavalion merkitystä tyypin 2 diabeteksen syntyyn. Tutkimukseen osallistui noin 5000 henkilöä. He vastasivat ravintokyselyyn, jonka avulla muodostettiin ruokavaliotyyppejä. Tyypin 2 diabetes arvioitiin kolmena vuonna paastoverensokerin ja diabeteslääkityksen perusteella. Osoittautui, että runsaasti kokojyväviljaa, hedelmiä, pähkinöitä, vihreitä vihanneksia ja vähärasvaisia maitotuotteita kuluttaneiden riski sairastua tyypin 2 diabetekseeen oli muita ruokavaliotyyppejä selvästi pienempi. On mahdollista, että tämä tutkimuksessa terveellisimmäksi havaittu ruokavalio ehkäisee lihomista paremmin kuin perinteinen länsimainen ruokavalio. Lihavuus taas on merkittävä diabeteksen riskitekijä. (Diabetes Care 2008;31:1777-1782)
|